Tuinkalender April

In april begint de natuur langzaam te ontwaken na de koude wintermaanden, en dit betekent dat het tijd is om de handen uit de mouwen te steken in de tuin. Hier zijn enkele activiteiten die je in april in de tuin kunt ondernemen:

Wat te doen in de tuin in april?

Het is tijd om de tuin een grondige opfrisbeurt te geven. Verwijder bladeren, takken en ander tuinafval dat zich heeft opgehoopt tijdens de winter. Maak de borders en plantbedden vrij van onkruid om ruimte te maken voor nieuwe groei. Geef je planten een gezonde start door ze te bemesten met organische meststoffen. Dit helpt hen om voedingsstoffen op te nemen en te groeien tot sterke, gezonde exemplaren. Houd het weer in de gaten en bescherm vorstgevoelige planten tegen late vorst. Dek ze 's nachts af met doeken of gebruik tuinvlies om ze te beschermen tegen koude temperaturen.

Wat kun je snoeien in april?

April is een uitstekende tijd om te snoeien. Snoei vroegbloeiende struiken direct na de bloei om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Ook kun je in april de lavendel licht snoeien om nieuwe groei te stimuleren en een compacte vorm te behouden.

Gazononderhoud en rhododendrons aanplanten

Nieuwe planten

April is een perfecte tijd om nieuwe planten in de tuin te zetten. Denk aan vaste planten, eenjarigen en bloembollen die in het voorjaar bloeien. Kies kleurrijke bloemen en groenblijvende struiken om je tuin op te fleuren. Controleer regelmatig of je planten voldoende water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Geef ze indien nodig water, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen.

Gazononderhoud

Begin met het verzorgen van je gazon door te verticuteren om mos en dood gras te verwijderen. Bemest het gazon en zaai kale plekken in met graszaad voor een dicht en gezond gazon.

April brengt een overvloed aan kleur in de tuin met bloeiende bloesems, tulpen, narcissen en andere lentebloemen. Geniet van het prachtige schouwspel en de opkomst van nieuw leven in je tuin. Door deze activiteiten uit te voeren, help je je tuin om gezond en levendig te worden en kun je optimaal genieten van het voorjaar en alles wat het te bieden heeft!