Tuinkalender Mei

Tuinkalender mei

Het lenteseizoen begint langzaam plaats te maken voor de warmere dagen van de zomer, en dat betekent dat het tijd is om je tuin klaar te maken voor de bloeiende pracht die komen gaat. Hier zijn enkele essentiële stappen om je tuin te transformeren tot een levendige oase van kleur, geur en leven.

Wat moet je in de tuin doen in mei?

Geef je planten een boost met een organische meststof om ze te helpen gedijen tijdens het groeiseizoen. Vooral bloeiende planten en groenten zullen profiteren van extra voedingsstoffen. Blijf onkruid regelmatig verwijderen om te voorkomen dat ze de groei van je planten verstikken. Het is gemakkelijker om onkruid te verwijderen wanneer de planten nog jong en klein zijn. Houd de vochtigheidsniveaus van de grond in de gaten en geef je planten regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de wortels voldoende vocht krijgen, vooral bij warm weer.

Geef voorjaarsbloeiende planten wat liefdevolle verzorging door uitgebloeide bloemen af te knippen en ze indien nodig te bemesten. Op die manier kunnen ze hun energie richten op het produceren van nieuwe bloemen. Controleer je planten regelmatig op tekenen van plagen zoals bladluizen, slakken en rupsen. Neem indien nodig maatregelen om ze onder controle te houden en je planten te beschermen. Maai het gazon regelmatig om het gezond en netjes te houden. Geef het indien nodig wat extra meststoffen om een weelderig groen gazon te bevorderen.

Water geven hortensia en rozen

Welke planten snoeien in mei? 

Veel haagplanten en struiken kunnen worden gesnoeid om hun vorm te behouden. Denk aan de boerenhortensia, forsythia, kamperfoelie, mahoniestruik, skimmia en rotsheide. Snoei uitgebloeide voorjaarsbloeiende struiken terug om de groei te bevorderen. Klimplanten, zoals Clematis kunnen gesnoeid worden voor de vorm en om de groei te stimuleren. Wat moet je niet snoeien in mei? De vlinderstruik (liever eerder in het jaar), fruitbomen die in bloei staan (of in de knop), druiven, berken, vijgen en blauwe bessen. 

Beukenhaag snoeien

IJsheiligen en nachtvorst

Ijsheiligen (11 t/m 14 mei) is het kantelpunt naar een periode waar er (waarschijnlijk) geen nachtvorst meer zal komen. Een goede reden om de kuipplanten weer naar buiten te verplaatsen! Laat ze genieten van de warmte en het zonlicht voor een optimale groei en bloei. 

Wat bloeit er in mei in de tuin?

Wat bloeit er niet kun je beter vragen! Mei is een prachtige maand voor bloeiende en geurende planten. Denk aan rozen, seringen, sierui, akelei, clematis, rhododendron en natuurlijk fruitbomen, zoals deze appelbloesem. Bloeiende planten zoeken op onze Tuinplantenbezorgd? Zoek op onze website via de filter op bloeitijd mei of kijk eens naar ons voorjaar-zomer borderpakket.

Geniet van de warmere dagen en de geur en kleur in de tuin deze maand! 

Appelbloesem