Snoeitips: alles over het snoeien van een hortensia - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
5/5 tm-google
Alles over het snoeien van hortensia's

Alles over het snoeien van hortensia's

0 reactie minuten lezen
Hortensia's bloeien lang en mooi en vragen om weinig onderhoud. Maar om ervoor te zorgen dat je hortensia gezond en mooi blijft, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien.

Hortensia's, ook wel bekend als Hydrangea, zijn prachtige bloeiende planten die een echte eyecatcher kunnen zijn in elke tuin. Ze zijn populair vanwege hun weelderige bloemen en zijn dan ook vaak te vinden in tuinen over de hele wereld. Ze bloeien lang en mooi en vragen om weinig onderhoud. Maar om ervoor te zorgen dat je hortensia gezond en mooi blijft, is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Op deze manier stimuleer je de groei en bloei van de plant, maar het is ook nodig om de plant gezond en vitaal te houden.

Blauwe boerenhortensia

Wanneer hortensia's snoeien?

De vraag die veel tuinliefhebbers zich stellen is: wanneer moet je hortensia's eigenlijk snoeien en hoe pak je dat het beste aan? Het snoeien van hortensia's is geen ingewikkelde taak, maar het is wel belangrijk om te weten wanneer en hoe je dit moet doen om het beste resultaat te behalen. Het beste moment om hortensia's te snoeien is in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Dit is meestal rond de maanden maart of april, beetje afhankelijk van het weer. In het vroege voorjaar kunnen de meeste hortensia's zonder problemen worden gesnoeid, omdat de plant nog in rust is en de bloemknoppen nog niet zijn ontluikt.

Hoe snoei je de hortensia?

Het snoeien van een hortensia begint met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken. Deze takken kunnen de groei van de plant belemmeren en zelfs ziektes verspreiden, dus het is belangrijk om ze te verwijderen. Ook zwakke takken die weinig bloemen produceren, kunnen worden weggeknipt. Vervolgens kun je kijken naar de uitgebloeide bloemen. Deze kunnen worden afgeknipt tot net boven een paar gezonde knoppen, zodat de plant ruimte krijgt om nieuwe bloemknoppen te ontwikkelen.

Snoeien hortensia

Snoeien van pluimhortensia en boerenhortensia

Bij het snoeien van hortensia's is het ook belangrijk om rekening te houden met het type hortensia dat je hebt. Er zijn verschillende soorten hortensia's, zoals de bekende boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) en de pluimhortensia (Hydrangea paniculata), die elk op een iets andere manier gesnoeid moeten worden. Zo moeten boerenhortensia's alleen gesnoeid worden als de plant te groot is geworden of als takken elkaar kruisen, terwijl pluimhortensia's juist flink teruggesnoeid kunnen worden om de plant te helpen zich beter te ontwikkelen en meer bloemen te produceren.

Pluimhortensia

Door je hortensia op de juiste manier te snoeien, zorg je ervoor dat de plant gezond blijft en elk jaar prachtig kan bloeien. Het is belangrijk om goed te letten op het type hortensia dat je hebt en om te snoeien op het juiste moment. Op deze manier kun je nog vele jaren genieten van deze prachtige bloeiende struik in je tuin. Bij Tuinplantenbezorgd vind je ruim 70 soorten hortensia's. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »