Alles wat je moet weten over tuinplanten met kale wortels (bos- en haagplantsoen) - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
4.7/5 tm-google
Alles wat je moet weten over bos- en haagplantsoen

Alles wat je moet weten over bos- en haagplantsoen

minuten lezen
Wat zijn kale wortels, wanneer kun je bos- en haagplantsoen kopen en wat is er het voordeel van? Lees het in deze blog

Wat zijn kale wortels? 

Het klinkt misschien logisch, maar een tuinplant of haagplant met kale wortel wordt niet geleverd in een pot. De plant wordt rechtstreeks uit het land gerooid met wortel en al. Dit gebeurt in de herfst of winter wanneer de plant in rust is. We leveren de tuinplant dan met blote wortels, waar geen grond aan zit. Het voordeel hiervan is dat het vaak voordeliger is dan een plant in een pot. Ook is de herfst de meest gunstige tijd om te planten.   

Welke tuinplanten kun je kopen met kale wortels?

De meeste haagplanten zijn leverbaar met kale wortel, bijvoorbeeld de Beukenhaag (Fagus sylvatica). Maar ook veel heesters, fruitplanten en bomen. Bijvoorbeeld de Frambozenstruik (Rubus idaeus), Krentenboompje (Amelanchier), Berk (Betula) en nog veel meer. Wil je een goede rozenstruik, dan is het ook te adviseren deze met kale wortel te kopen. 

Wanneer kun je bos- en haagplantsoen kopen?

Omdat wortelgoed in rust gerooid wordt uit de volle grond, is het alleen in de herfst/winter verkrijgbaar. Meestal is dat vanaf half oktober tot half april. Je kunt wortelgoed na aanschaf een paar dagen bewaren. Zorg dan dat ze niet in de wind staan en houd ze goed vochtig. 

Gat graven

Hoe kale wortels planten?

Zorg voor een goede diepte wanneer je een gat graaft. Vaak kun je aan de tuinplant of boom wel zien tot waar het in de grond heeft gestaan. Zorg dat het gat minstens 1,5 keer zo groot is als de wortels (verspreid). Zorg dat de grond goed los is en meng de grond met compost of een goede potgrond. Bemesten kan beter niet in de herfst. Zet de plant in het gat, leg de aarde erbij en stamp goed aan. Zorg voor voldoende water na het aanplanten. Eventueel kun je ook wat compost rond de plant toevoegen, zodat hij meer vocht vast houdt. 

Voordelen van kale wortels

Het grootste voordeel is dat planten en bomen met kale wortels goedkoper zijn. Zeker als je een haag wilt planten, of een mooie boom, dan zal dat goed te merken zijn. Over het algemeen heeft bos- en haagplantsoen zich beter kunnen ontwikkelen en komt het vers uit de volle grond. Toch kan het zijn dat het wat lastiger is om goed te wortelen. Zorg daarom dat je binnen twee dagen plant in goede grond, geef voldoende water en zorg bij bomen voor een stevige boompaal. 

Wilt u uw tuinplant of boom met kale wortel bij TuinplantenBezorgd.nl bestellen? Bekijk ons assortiment online of neem contact op voor advies. Ook de aanleg kunt u bij ons uit handen geven. Staat uw gewenste tuinplant of maat er niet tussen? Laat het ons weten, dan gaan we voor u kijken wat we kunnen regelen. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »