Blog: Appelbomen snoeien, wanneer en hoe? - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
4.7/5 tm-google
Appelbomen snoeien; wanneer en hoe?

Appelbomen snoeien; wanneer en hoe?

minuten lezen
Door regelmatig te snoeien zorg je ervoor dat je appelboom gezond blijft en elk jaar een overvloedige oogst sappige appels oplevert. Lees er alles over in deze blog over appelbomen snoeien...

Het snoeien van een appelboom is een belangrijke taak voor elke tuinier of fruitteler. Het helpt niet alleen om een gezonde en sterke boom te behouden, maar het bevordert ook de vruchtproductie. In deze blog zullen we antwoord geven op de belangrijkste vragen over het snoeien van een appelboom.

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

De ideale tijd om een ​​appelboom te snoeien is tijdens de winter, wanneer de boom in rust is. Doe dit tussen november en februari, vóór de nieuwe groei begint. Vermijd snoeien tijdens de bloei of in de late zomer om bloeden van de boom te voorkomen. Het snoeien tijdens deze periode helpt de boom in de juiste vorm te blijven en bevordert de groei van nieuw hout en knoppen. Het is echter belangrijk op te merken dat jonge bomen de eerste paar jaar na het planten extra snoei nodig hebben om de gewenste vorm en structuur te krijgen.

Waarom moet je een appelboom snoeien?

Snoeien bevordert een goede luchtcirculatie en zonlichtpenetratie, wat essentieel is voor gezonde groei en het verminderen van ziekten. Het vermindert ook het gewicht van de takken en verbetert de fruitkwaliteit.

Hoe moet je een appelboom snoeien?

Volg deze stappen zorgvuldig en wees geduldig bij het snoeien van je appelboom. Vergeet niet dat het belangrijk is om voorzichtig te zijn en niet te veel van de boom weg te nemen, vooral bij oudere bomen. Als je twijfelt, vraag dan advies aan een professional!

1. Gebruik goed gereedschap: Zorg voor scherpe en schone snoeischaren, een handzaag voor dikkere takken, handschoenen en desinfectiemiddel om gereedschap te reinigen.
2. Inspecteer de boom: Controleer op dode, zieke of beschadigde takken. Verwijder deze als eerste, want ze kunnen de gezonde delen van de boom aantasten.
3. Dun de kroon uit: Verwijder takken die kruisen, naar binnen groeien of te dicht op elkaar zitten. Houd een open structuur in de kroon om luchtcirculatie en zonlichtpenetratie te bevorderen.
4. Verwijder waterloten en zuigers: Snijd verticaal groeiende waterloten en scheuten die vanuit de stam groeien weg. Deze nemen energie weg van de boom en verminderen de fruitproductie.
5. Snoei overbodige groei: Als de takken te lang zijn geworden, snoei ze dan terug tot een gezonde, naar buiten gerichte knop om vertakking en groei te bevorderen.
6. Maak schone sneden: Snijd takken schuin af, net boven een naar buiten gerichte knop, om een gezonde groei te stimuleren. Vermijd stompjes en beschadigingen.
7. Desinfecteer gereedschap: Reinig al het gebruikte gereedschap met een ontsmettingsmiddel om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Hoe ver appelboom terugsnoeien?

Snoei voorzichtig en vermijd zware terugsnoei, vooral bij oudere bomen. Snijd niet meer dan een derde van de takken weg om overmatige stress te voorkomen.

Appelboompje

 

Wat gebeurt er als je een appelboom niet snoeit?

Ongetemde takgroei kan resulteren in een dicht bladerdak, verminderde luchtcirculatie en zonlicht, wat leidt tot een lagere fruitproductie en een hoger risico op ziekten.. Daarnaast kan het gebrek aan snoeien ervoor zorgen dat de boom uit balans raakt en mogelijk zwakke takken ontwikkelt die kunnen breken onder het gewicht van de vruchten.

Door regelmatig te snoeien zorg je ervoor dat je appelboom gezond blijft en elk jaar een overvloedige oogst oplevert. Vergeet niet om het juiste gereedschap te gebruiken en om indien nodig advies in te winnen van een professionele tuinman! Nog geen appelboom? Bestel 'm nu bij Tuinplantenbezorgd.nl en geniet binnenkort van heerlijke appels uit eigen tuin. We hebben een breed assortiment aan appelbomen van hoge kwaliteit. Of je nu een kleine stadstuin of een ruime boomgaard hebt, wij hebben de perfecte appelboom voor jou!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »