Blog: Deze 10 tuinplanten staan graag in de schaduw - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
4.7/5 tm-google
Deze 10 tuinplanten staan graag in de schaduw

Deze 10 tuinplanten staan graag in de schaduw

minuten lezen
Heeft jouw tuin schaduwrijke plekken waar je maar niet weet welke planten het beste kunnen gedijen? Geen zorgen, we hebben de perfecte oplossing voor jou! In dit artikel gaan we het hebben over 10 populaire tuinplanten die graag in de schaduw staan en zorgen voor een prachtige en groene tuin.

Heeft jouw tuin schaduwrijke plekken waar je maar niet weet welke planten het beste kunnen gedijen? Geen zorgen, we hebben de perfecte oplossing voor jou! In dit artikel gaan we het hebben over 10 tuinplanten die graag in de schaduw staan en zorgen voor een prachtige en groene tuin.

Hosta

1. Hosta

Hosta's zijn prachtige bladplanten die goed gedijen onder bomen en in schaduwrijke gebieden. Ze hebben een breed scala aan bladkleuren en -vormen, waardoor ze een visueel aantrekkelijke toevoeging aan je tuin zijn. Daarnaast zijn ze onderhoudsvriendelijk en kunnen ze goed tegen natte voeten. Bijvoorbeeld de Hosta sieboldiana 'Elegans' , een prachtige hosta die bloeit van juni tot september met lichte lila bloemen op lange stelen.

Tongvaren

2. Varens

Varens zijn een klassieke keuze voor schaduwrijke tuinen. Ze gedijen goed in vochtige grond en voegen een vleugje weelderigheid toe aan de schaduwrijke hoeken van je buitenruimte. Ook leuk voor een tropische tuin. Bijvoorbeeld de Tongvaren (Asplenium scolopendrium), een wintergroene varen met leerachtig blad.

Hortensia

3. Hortensia

De hortensia is geliefd om zijn prachtige bloemen en doet het goed in de schaduw. Deze plant voelt zich helemaal thuis in de schaduwrijke hoekjes van jouw tuin en bloeit op met kleurrijke bloemen. Bijvoorbeeld de bekende Sneeuwbalhortensia 'Annabelle'. 

Helleborus

4. Helleborus

Helleborus, ook wel bekend als de kerstroos, is een winterbloeiende vaste plant. Het heeft een opvallende en mooie bloem in verschillende kleuren, zoals wit, roze, paars en groen. Helleborus groeit goed in de schaduw en wordt vaak gebruikt om tuinen op te fleuren tijdens de koude wintermaanden. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft. Bijvoorbeeld de Helleborus orientalis, met rood/roze bloemen van januari tot mei. 

Japans gras

5. Hakonechloa

Dit Japans berggras voegt textuur en beweging toe aan jouw schaduwtuin. Met zijn bontgekleurde bladeren zorgt de hakonechloa voor een prachtige aanvulling op andere schaduwminnende planten. Bijvoorbeeld de Hakonechloa macra 'Aureola', dat bekend staat om zijn opvallende geel-groene bladeren.

Heuchera

6. Heuchera

Heuchera, ook wel bekend als purperklokje, is een vaste plant die gewaardeerd wordt om zijn prachtige bladeren. Van felgroen tot dieppaars, de kleuren zullen je tuin een echte oppepper geven. Bijvoorbeeld de Heuchera 'Jade Gloss' met opvallend zilvergrijs blad met paarse tinten. 

Leliegras

7. Leliegras

Leliegras (Liriope muscari) is inderdaad een uitstekende keuze als schaduwplant. Het gedijt goed in de schaduw en kan zowel in de volle zon als in de diepe schaduw groeien. Leliegras heeft sierlijk, langwerpig blad en produceert kleine paarse of witte bloemen die aan lange stelen groeien. De Liriope muscari 'Moneymaker' bijvoorbeeld, groeit compact en heeft smalle, donkergroene bladeren en bloeit in de zomermaanden met trossen van paarse bloemen.

Brunnera

8. Kaukasische vergeet-mij-niet

Brunnera macrophylla, ook bekend als de Kaukasische vergeet-me-niet, is een schaduwplant die van nature voorkomt in bossen en vochtige graslanden in Oost-Europa en Centraal-Azië. Het is een vaste plant met grote, hartvormige bladeren die een opvallende zilvergrijze kleur hebben. In het voorjaar produceert de plant kleine, vergeet-me-nietachtige bloemen in prachtige blauwe tinten. 

Vrouwenmantel

9. Vrouwenmantel

De schaduwplant vrouwmantel, ook wel Alchemilla mollis genoemd, is een vaste plant die goed gedijt in de schaduwrijke delen van de tuin. De plant heeft opvallende bladeren met een lichtgroene kleur en een mooie ronde vorm. In de zomer produceert de vrouwmantel kleine, geelgroene bloemen die zich verzamelen in aantrekkelijke pluimen. De plant is zeer geschikt als bodembedekker en kan goed worden gecombineerd met andere schaduwminnende planten. De vrouwmantel is winterhard en gemakkelijk te verzorgen, wat het een populaire keuze maakt voor schaduwrijke tuinen. 

Klimop

10 Klimop (Hedera)

De klimop is een echte klassieker en doet het goed in zowel zon als schaduw. Met zijn klimmende groeiwijze voegt deze plant structuur en groen toe aan jouw schaduwtuin. Bijvoorbeeld de Hedera helix 'Glacier', een soort klimop met groen-witte bladeren die een vleugje verfijndheid toevoegt aan elke tuin.

 

Dus, als je op zoek bent naar planten die goed gedijen in schaduwrijke gebieden, overweeg dan zeker deze 10 tuinplanten. Ze voegen kleur, textuur en levendigheid toe aan je tuin en zullen je zeker niet teleurstellen! Bekijk ook eens onze borderpakketten met schaduwplanten.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »