Snoeitips: alles over het snoeien van haagplanten - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
4.7/5 tm-google
Snoeitips: alles over het snoeien van haagplanten

Snoeitips: alles over het snoeien van haagplanten

minuten lezen
Het snoeien van haagplanten is essentieel voor het onderhoud van je tuin. Regelmatig snoeien zorgt niet alleen voor een strakke en verzorgde uitstraling, maar helpt ook om de plant gezond te houden en goed te laten groeien.

Snoeitips: Alles over het Snoeien van Haagplanten

Het snoeien van haagplanten is essentieel voor het onderhoud van je tuin. Regelmatig snoeien zorgt niet alleen voor een strakke en verzorgde uitstraling, maar helpt ook om de plant gezond te houden en goed te laten groeien. Maar wanneer is eigenlijk de beste tijd om je haagplanten te snoeien? En zijn er bepaalde hagen die je beter niet kunt snoeien?

Wat is de beste tijd om haagplanten te snoeien?

De meeste haagplanten kun je het beste snoeien in het voorjaar of de zomer, wanneer ze actief groeien. Dit zorgt ervoor dat de plant snel herstelt en weer dichter en voller wordt. Goede momenten om te snoeien zijn bijvoorbeeld in maart of mei. Het is belangrijk om niet te laat in het jaar te snoeien, omdat de plant dan minder tijd heeft om te herstellen voordat de winter begint.

Haagplanten die je beter niet kunt snoeien

Er zijn echter ook hagen die je beter niet intensief kunt snoeien, zoals coniferen. Deze hagen groeien van nature langzaam en verdragen intensief snoeien niet goed. Het is daarom beter om coniferen alleen licht te snoeien en niet te vaak.

Snoeien van jonge haagplanten

Het snoeien van jonge haagplanten vergt extra aandacht. Het is belangrijk om deze planten regelmatig te snoeien, zodat ze zich goed vertakken en een dichte haag vormen. Bij jonge haagplanten kun je het beste de bovenkant iets smaller snoeien dan de onderkant, zodat er voldoende licht bij de onderste takken komt.

Onderhoudsvriendelijke hagen

Er zijn ook hagen die weinig onderhoud vragen, zoals de beukenhaag en de laurierhaag. De beukenhaag groeit langzaam en hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden. De laurierhaag herstelt zichzelf goed na het snoeien en vraagt ook weinig onderhoud.

Tips voor een dichte haag

Om een dichte haag te krijgen is regelmatig snoeien cruciaal. Door de haag regelmatig te snoeien en de zijtakken te knippen, stimuleer je de groei van nieuwe takken en wordt de haag dichter en voller.

Veelgemaakte fouten bij het snoeien

Het is mogelijk om verkeerd te snoeien. Te diep snoeien of snoeien op het verkeerde moment kan ervoor zorgen dat de plant niet goed herstelt en er kale plekken ontstaan. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over het snoeien van specifieke planten en om de juiste techniek toe te passen.

Als je te vroeg snoeit, bijvoorbeeld in de herfst of winter, kan de plant zich niet goed herstellen en krijgt de vorst de kans om de plant te beschadigen. Wacht daarom tot het voorjaar of de zomer voordat je begint met snoeien.

Haagplanten rond 21 Juni snoeien

Rond 21 juni kun je hagen zoals buxus, liguster, taxus en beukenhaag snoeien. Het is belangrijk om deze hagen regelmatig te snoeien om de groei te stimuleren en ze in vorm te houden. Het beste moment om deze hagen te snoeien is net voor de langste dag van het jaar, dus rond 21 juni. Door ze op dit moment te snoeien, hebben ze nog voldoende tijd om te herstellen en weer uit te groeien voordat de winter begint.

Voordat je gaat snoeien, is het belangrijk om te controleren of er geen broedende vogels aanwezig zijn. Daarnaast kan snoeien in de zomerperiode ervoor zorgen dat de groei wat vertraagd wordt, maar over het algemeen herstellen hagen goed na het snoeien.

Het snoeien van haagplanten is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Door je haagplanten op de juiste manier te snoeien en te onderhouden, geniet je het hele jaar door van een mooie en gezonde haag in je tuin. Verschillende hagen hebben verschillende onderhoudsbehoeften, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de specifieke behoeften van jouw haagplanten. Met de juiste zorg en aandacht worden je haagplanten een prachtig, groen element in je tuin dat jarenlang meegaat. Bekijk ons assortiment van haagplanten. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »