Welke bomen kun je snoeien in de winter en welke niet? - Tuinplantenbezorgd.nl
Ruim assortiment tuinplanten en bomen
Voordeel & kwaliteit
Bezorgd tot in de tuin
Beplantingsplan & aanplantservice
4.7/5 tm-google
Welke bomen kun je snoeien in de winter en welke niet?

Welke bomen kun je snoeien in de winter en welke niet?

minuten lezen
Welke bomen kun je snoeien in de winter en welke niet? Lees het antwoord in deze blog.

Welke bomen kun je snoeien in de winter en welke niet?

In de winter zijn de meeste bomen in rust en is het blad gevallen. Doordat je de takken beter kunt zien, maakt het een ideale tijd om bomen te snoeien. Veel bomen kun je heel goed in de wintertijd snoeien, maar sommigen moet je juist in de wintermaanden met rust laten. 

Welke bomen moet je niet in de wintermaanden snoeien? 

Een mooi ezelsbruggetje is de ABC van bomen, dit zijn de Acer (Esdoorn), Betula (Berk) en Carpinus (Haagbeuk). Deze bomen moet je nooit snoeien in de wintertijd, maar juist in de zomer wanneer ze vol in het blad zitten. De reden hiervoor is dat deze 'bloedende bomen' het risico lopen om veel sappen te verliezen (te bloeden) door het snoeien. Hierdoor kan de groei worden belemmerd. Hier valt ook de Juglans (Notenboom) onder.

Ook steenvruchtbomen moet je niet in de winter snoeien, maar na de bloei. Dit zijn bijvoorbeeld kersenbomen, perzik, abrikoos- en pruimenbomen. 

Wat kun je wel snoeien in de winter?

In principe kun je alle andere bomen wel snoeien in de winter. De knotwilg, eikenboom, populier en els kunnen worden gesnoeid van november tot in februari. Leibomen en fruitbomen met pitvruchten (zoals appel en perenbomen) snoei je van november t/m maart. 

Wanneer snoei je bomen? 

Vraag je allereerst af of het nodig is om de boom te snoeien. Wordt het te groot of moet de vorm worden verbetert, dan is het tijd om de snoeischaar of zaag te voorschijn te halen. De beste omstandigheden voor het snoeien van een boom zijn als het niet vriest en als het droog is. Als het regent, bestaat er meer infectiegevaar. En wanneer het vriest kunnen takken makkelijker scheuren. Het is daarnaast voor jezelf wellicht ook prettiger. 

Meer weten over het snoeien van bomen? Vraag het ons gerust. Het planten van bomen heeft het meeste voordeel in de herfst of winter. Bestel je goedkopere bomen bij Tuinplantenbezorgd.nl. We bezorgen de boom indien gewenst tot in de tuin. 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »