Tuintips voor November

Tuintips november

In November is de herfst nog vol op gang, maar het wordt ook kouder en steeds meer blad valt van de planten en bomen. Tijd om de tuin winterklaar te maken. Veel fruitbomen en planten kunnen nu gesnoeid worden. Let wel op dat er geen blad meer aan zit en snoei niet als het vriest. Het is een uitstekende tijd voor het aanplanten van bomen of fruitbomen.

Hoe maak je de tuin winterklaar?

Zorg ervoor dat je gazon tot zo'n 4cm hoog gemaaid is. Haal regelmatig blad en takjes van het gras weg. Ook bemesten van gras en borders is goed om te doen in oktober of november. 

Wat kun je snoeien in November?

Veel bomen kunnen in de wintermaanden gesnoeid worden. Denk aan appelbomen, knotwilgen, berk, kastanje en esdoorn. Ook is de tijd nu perfect om leibomen te snoeien. Naast bomen, kunnen druivenstruiken en ook andere kale fruitstruiken worden gesnoeid. Maar snoei nooit als het vriest. 

Welke planten zijn mooi in november? 

Deze maand gaan we voor de struiken met bessen, een mooi gezicht en ook leuk voor de vogels! Deze vijf wintergroene heesters met bessen blijven de hele winter een lust voor het oog; Schoonvrucht op stam
(Callicarpa bodinieri 'Profusion'), Groenblijvende sneeuwbal (Viburnum tinus 'Gwenlian'), Skimmia (Skimmia japonica 'Marlot'), Zuurbes (Berberis buxifolia 'Nana') en Bonte Hulst (Ilex aquifolium 'Argentea Marginata'

Wintergroene heesters met bessen