Tuinkalender December

Tuintips december

December markeert het begin van de winter, een tijd waarin de tuin in rust gaat. Toch zijn er nog steeds enkele taken om je tuin te verzorgen en te transformeren tot een betoverende plek, zelfs in de koudste maand van het jaar.

Wat is er te doen in de tuin in december?

Ruim afgevallen bladeren en puin op om je tuin netjes te houden. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het is ook goed voor het gazon en voorkomt dat je terras glad wordt. Het blad tussen heesters kun je gewoon laten liggen, mits er geen lage bodembedekkende planten staan. Dit is niet alleen fijn voor dieren in je tuin, maar het is ook goed voor de planten omdat het uiteindelijk wordt omgezet tot voedende compost. Bescherm vorstgevoelige planten met beschermhoezen of doeken, zoals palmbomen, olijfbomen of andere tropische planten. Gebruik de tijd in de winter om tuinplannen voor het komende jaar te maken.

Bladeren in de tuin

Hoe zorg je voor de dieren in de tuin in december?

Je kunt veel doen voor vogels in de winter. Plaats voedertafels of hang voederslingers op om vogels te helpen voedsel te vinden in de koude wintermaanden. Houd ook drinkwater voor vogels en andere dieren beschikbaar. Naast zaden en vetbollen, vinden vogels restjes fruit ook erg lekker. Afgevallen bladeren zijn belangrijk voor de dieren in je tuin. Egels houden graag hun winterslaap in deze natuurlijke schuilplaatsen en ook insecten vertoeven graag onder het blad. 

Vogels in de tuin winter

Wat kun je snoeien in december?

  • Fruitbomen: Dun fruitbomen uit om volgend seizoen een goede oogst te bevorderen.
  • Loofbomen en struiken: Snoei dode of zieke takken weg.
  • Rozen: Geef rozen een lichte snoei om hun vorm te behouden.

Welke planten zijn mooi in december?

Er zijn een aantal mooie winterbloeiende planten, denk aan kerstrozen, winterheide, mahonia en Viburnum tinus die zorgen voor kleur in de tuin. Groenblijvende struiken met bessen zoals Skimmia, Hulst en Gaultheria (Bergthee) zijn ook echte winterplanten.

Kerstroos

Hoe maak je je tuin gezellig voor de kerstdagen?

Versier je tuin met kerstverlichting, kransen en decoratieve items. Gebruik potplanten zoals kerstbomen, siergrassen of winterbloeiende planten als kerstversiering en hang er eens lichtjes in! December biedt mogelijkheden om te zorgen voor de tuin, dieren te verwelkomen en dit verlengstuk van je woonruimte in een feestelijke sfeer te hullen. Vergeet niet te genieten van de rust en schoonheid die de winterse tuin te bieden heeft.

Kerst in de tuin