Tuinkalender Januari

Januari is niet de meest voor de hand liggende maand om in de tuin te werken. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen ter voorbereiding van het komende seizoen. 

Wat te doen in januari in de tuin?

Januari is de maand bij uitstek om een plan te maken voor de tuin. Wil je wat veranderen in de tuin, nieuwe planten of bomen aanplanten of verplanten. Of misschien zelfs wel de hele tuin op de schop? Maak vast een verlanglijstje van wat mooie planten. We denken graag met u mee. Wist u dat we gespecialiseerd zijn in tuinontwerpen? Neem contact op voor een offerte op maat. 
 
Januari is een moeilijke maand voor vogels. Je kunt ze helpen door wat voedsel op te hangen of neer te leggen. Laat blad en ander tuinafval zoveel mogelijk liggen of verzamel het in een hoekje. Zo help je Egels en andere dieren. Tuingereedschap kan worden schoongemaakt en gerepareerd. Controleer ook eventueel houtwerk in de tuin. 
Zorg bij strenge vorst voor goede bescherming van vorstgevoelige planten. 
 
Snoeien in de winter - Tuintips januari

Wat kun je snoeien in januari?

Snoeien in de winter heeft als voordeel dat je bij bladverliezende bomen en planten goed kunt zien wat je snoeit. Snoei niet als het overdag vriest. De meeste fruitbomen, zoals appel- en perenbomen, kunnen gesnoeid worden om de groei en oogst te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en zorg dat de kroon van de boom veel licht kan ontvangen. Dun gerust wat uit. 

Verder kunnen rozenstruiken, en bladverliezende struiken (hortensia, vlinderstruik) gesnoeid worden. Verwijder dode of slechte takken en snoei de struik mooi in vorm. 

Bomen met kluit

Welke planten kan ik in januari planten?

In principe kunnen alle vorstbestendige planten en bomen aangeplant worden in de winter. Zolang het overdag maar niet vriest, en de grond niet te hard is om een gat in te graven. Er zijn veel bomen en struiken verkrijgbaar met kale wortel of kluit. Deze planten zijn tot april in rust, en zeer geschikt om in de herfst/winter aan te planten. Denk aan een mooie fruitboom of haag. 
 

Wat bloeit er in januari?

Natuurlijk denken de meeste mensen gelijk aan sneeuwklokjes (Galanthus), deze kleine witte bloemen verschijnen zelfs door sneeuw heen. Maar ook Winterheide (Erica), Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), Mahonia, Kerstroos (Helleborus), Sneeuwbal (Viburnum) en natuurlijk de Hazelaar (Corylus avellana) bloeien nu prachtig. 

Winterheide (Erica) winterbloeiers

Kortom, in januari is er nog genoeg te doen en te zien in de tuin. Ga je snoeien of planten, zoek dan wel een dag uit dat het niet vriest. Dankzij de kale takken is snoeien makkelijker en kun je ook goed zien waar er nog ruimte is in de tuin voor nieuwe aanwas. Let bij het opruimen van blad of sneeuw op egels. En help de vogels door wat vetbollen op te hangen of wat fruitresten achter te laten.