Tuinkalender Februari

Tuinkalender Februari

Hoewel de winter nog steeds voelbaar is, begint de tuin langzaam tot leven te komen. Heb je de eerste knoppen al gezien? Hier zijn een paar handige tips om je tuin klaar te maken voor het komende seizoen:

Welke tuinklussen in februari?

Neem de tijd om je tuingereedschap schoon te maken en te slijpen voordat het nieuwe tuinseizoen begint. Zorg voor vogelvoederplaatsen in je tuin. Vogels hebben in de winter extra voedsel nodig, vooral tijdens koude periodes. En verwijder bladeren en ander afval uit de vijver om te voorkomen dat het water bederft. Bescherm nog steeds vorstgevoelige planten tijdens koude nachten met afdekmateriaal.

Vogel voederbakje

Voorbereiding van de grond

Hoewel het misschien nog vroeg lijkt, kunnen onkruiden al beginnen te groeien. Maak daarom regelmatig een ronde door de tuin om onkruid te verwijderen. Breng een laag mulch aan rond planten om de bodem te beschermen tegen kou en uitdroging.Werk de tuingrond om en voeg compost toe om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen aan te vullen.

Maak een plan voor de tuin

Gebruik februari om je tuinplannen voor het komende seizoen te maken. Welke planten wil je dit jaar laten groeien? Zijn er aanpassingen aan de indeling van je tuin die je wilt maken?

Rozen snoeien

Wat moet je snoeien in februari?

Februari is een goede tijd om rozen te snoeien. Verwijder dode, zieke of zwakke takken en snijd de overige takken terug tot ongeveer twee derde van hun oorspronkelijke hoogte. Snoei fruitbomen en bessenstruiken terwijl ze nog in rust zijn. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken om de groei en opbrengst te bevorderen.

Wat bloeit er in februari?

Deze maand zijn of komen veel struiken in bloei, zoals de viburnum bodnantense, Mahoniestruik, Winterzoet, Forsythia en de vroegbloeiende Sierkers, zoals de Prunus subhirtella 'Autumnalis'. Een opvallende bloeier is de Camelia, met grote roosachtige bloemen is dat echt genieten zo vroeg in het seizoen. De papierstruik lijkt wel een kunstwerk met zijn bijzondere bast en prachtige bloemen. 

papierstruik


<- Ga naar Tuintips Januari
-> Ga naar Tuintips Maart

Terug naar Tuinkalender