Tuinkalender Maart

Maart is een drukke maand in de tuin, want het is het begin van het voorjaar en dat betekent dat er genoeg te doen is. Met de lente voor de deur kunnen we eindelijk weer naar buiten om onze handen uit de mouwen te steken en de tuin weer tot leven te brengen. In deze tuinkalender voor maart geven we je een overzicht van de belangrijkste taken die nu in de tuin moeten worden uitgevoerd.

Wat kun je snoeien in maart?

Een van de eerste dingen die je kunt doen is het snoeien van struiken en bomen. Dit is het ideale moment om dit te doen, omdat de meeste planten nu nog in rust zijn en zich klaarmaken voor het groeiseizoen. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar of takkenschaar gebruikt en snoei de planten op de juiste manier, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen. Enkele voorbeelden van planten die je in maart kunt snoeien zijn:

  • Rozen: snoei rozenstruiken tot ongeveer 15 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.
  • Fruitbomen: snoei fruitbomen om het aantal takken en vruchten te reguleren en de groei te stimuleren.
  • Hedera: snoei klimop om deze compact en gezond te houden.
  • Lavendel: snoei lavendel om de groei te bevorderen en de plant compact te houden.
  • Buddleja (Vlinderstruik): snoei buddleja in maart tot ongeveer 30 cm boven de grond om nieuwe scheuten te laten groeien.

Voorbeiden moestuin

Daarnaast is maart de maand waarin je de moestuin kunt gaan voorbereiden. Begin met het bemesten van de grond en het verwijderen van eventuele onkruiden. Maak de bedden los met een spitvork en zorg ervoor dat de grond goed luchtig is, zodat de planten voldoende zuurstof kunnen opnemen. Ook kun je alvast beginnen met het zaaien van vroege groenten, zoals wortels, radijs en sla. Veel fruitplanten en fruitbomen zijn nu nog voordelig met kale wortel verkrijgbaar. Bekijk ons assortiment fruitplanten

Bemesten borders en gazon

Vergeet ook niet om aandacht te besteden aan het gazon. Maart is de ideale maand om het gazon te verticuteren en te bemesten, zodat het gras zich optimaal kan ontwikkelen. Verwijder eventuele mos en onkruiden en zaai kale plekken opnieuw in. Geef de planten een boost met organische meststoffen om ze te helpen groeien en bloeien. Vergeet niet om ook de grond te verbeteren met compost.

Wat bloeit er in maart?

De Magnolia staat al vol in knop, deze maand verschijnen de prachtige bloemen in verschillende kleuren en vormen. Ook de Forsythia staat al vol in bloei met gele bloemen. De sleutelbloem (Primula) is ook een bekende vroege voorjaarsbloeier. Natuurlijk kennen we ook de prachtige Camelia. Maar vooral de Japanse sierkers (Prunus) is een geliefde boom of struik bij velen. Met de opvallende roze bloesems op kale takken is deze schoonheid een blikvanger op de straat en in de tuin. 

<- Ga naar Tuintips Februari
-> Ga naar Tuintips April

Terug naar Tuinkalender